Een moestuin beginnen: tips een weetjes voor beginnende moestuiniers

Een moestuin beginnen: tips een weetjes voor beginnende moestuiniers

Je eigen moestuin beginnen, een heel romantisch idee: eigen groente en kruiden kweken. Vaak eindigt het verhaal iets minder romantisch, want de meeste moestuiniers beginnen enthousiast en geven het al snel op als ze merken dat het toch wel vrij veel werk is. Om dat de te voorkomen heb ik een paar tips voor je. Want eigen eten telen is natuurlijk hartstikke fijn, maar een moestuin beginnen moet ook wel leuk blijven.

Moestuin verspenen
Moestuin verspenen

Ideale tijd om te beginnen

Wat is nou het perfecte moment om te beginnen met een moestuin? Voor een moestuin maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Oke, het is natuurlijk niet handig om te zaaien als het vriest en je compost keihard is. Maar je hoeft je niet gebonden te voelen aan zaaien in het voorjaar. Waar je wel goed naar moet kijken is welk gewas wanneer gezaaid en geoogst moet worden. Sommige groentes hebben een strikte periode als het om zaaien en oogsten gaat. Verdiep je in wat je gaat kweken dus.

Tips voor het zaaien

Het is belangrijk om je te verdiepen in het gewas. Zaaimomenten zijn per gewas verschillend. Ga je echt een moestuin aanleggen met diverse soorten, maak dan een zaaikalender voor jezelf. Dan kun je je ook nooit vergissen in de datum en altijd terug kijken of de groei wel op pijl is.

Een veel gemaakte fout is te diep zaaien. De kiem heeft op een bepaald moment licht nodig als dat te lang duurt, kan de groei stoppen of teveel vertraagd worden. Zaai op minder dan één vingerkootje diep. Dan zit je altijd goed!

Je kunt er over denken om een kweektafel aan te schaffen. Dat is een soort kas, maar dan in het klein. Je kunt daarmee makkelijker de luchtvochtigheid bepalen. Een kweektafel wordt veel gebruikt na het zaaien tot de eerste stekjes in de volle grond kunnen. Én je hoeft niet op je knieën te werken!

Rucola zelf kweken in eigen moestuin
Rucola zelf kweken in eigen moestuin

Makkelijke gewassen om mee te beginnen

Natuurlijk kun je beginnen met de moeilijkste groente om te kweken. Vul je moestuin vooral in zoals je zelf wilt. Maar om het je wat makkelijker te maken zijn hier een aantal tips voor planten die makkelijk te onderhouden en te kweken zijn. Dan kun je alvast oefenen voor het grote werk!

Basilicum

Kruiden voor de beginners! Basillicum is een redelijk makkelijke plantje en heeft niet veel verzorging nodig. Het houdt van zon en warmte. Af en toe wat water wanneer de grond droog voelt.

Peterselie

Juist het tegenovergestelde van basilicum: Peterselie houdt niet van warmte en heeft echt veel bevochtiging nodig. Je kunt peterselie het hele jaar oogsten, ideaal voor een mooie afwerking van ieder gerecht.

Rucola

Rucola kan heel goed tegen kou en daarom kan je rucola ook het hele jaar door zaaien en oogsten. Perfect om mee te beginnen als je nog niet zo’n ervaren moestuiner bent. Enige nadeel is dat je zelf geteelde rucola niet lang kan bewaren.

Courgette

Courgettes kiemen en groeien super snel! Daarom ideaal voor de beginnende moestuin, je hebt redelijk snel een goeie oogst. Ze hoeven niet teveel water en willen het liefst in het voorjaar gezaaid worden.

Zelf een moestuin beginnen
Zelf een moestuin beginnen

Verzorging: Mulchen, tussentijds onderhouden en plannen

Vergis je niet: Een moestuin kan heel veel werk zijn! Het is ook iets wat je echt bij moet houden. Je kunt niet één keer veel werk doen zodat je daarna niets meer hoeft te doen. Daarom is het verstandig een soort dagboek of agenda bij te houden wanneer wat gedaan moet worden. Een moestuin met verschillende plant vereist echt wat planning.

Naast regelmatig controleren of er water nodig is, kun je tussentijds ook schoffelen, bemesten, onkruid verwijderen en de grond mulchen. Mulchen betekent het bedekken van de potgrond met bijvoorbeeld houtsnippers of een andere biologische oplossing. Zo voorkom je woekerend onkruid en voorzie je de grond van voedingsstoffen voor jou plantjes.

Moestuin in vierkante bak
Moestuin in vierkante bak

Moestuin in potten: verspenen

Binnen beginnen met zaaien in kleine potjes? Ja natuurlijk! Super handig ,want de super kleine, fragiele zaadjes en stekjes zijn de eerste dagen veiliger bij jouw binnen dat buiten. Het oer-Hollandse weer spoelt jouw zaadjes zo weg. Daarom kun je het beste je moestuin binnen beginnen in potjes en bakjes. Verspenen noemen we dat. Terwijl de plantjes binnen staan, kun je er goed zicht op houden en ze water geven precies wanneer ze er om vragen. Zet de bakjes dan ook op een lichte plek waar je vaak komt, bijvoorbeeld bij het keukenraam. Is je plantje groot genoeg? Hup naar buiten en verpotten! In de verse potgrond buiten doen ze het uiteindelijk het best en hebben ze de ruimte om te groeien.

Nog even in het kort:

  • Begin bij makkelijke gewassen. Op die manier kun je oefenen voor moeilijkere groentes en wordt je niet direct teleurgesteld door een mislukte oogst. Dat stimuleert om weer verder te gaan!
  • Je kunt op ieder moment een moestuin beginnen, maar houdt wel rekening met de zaai- en oogstmomenten van het gewas dat je kiest.
  • Begin binnen in kleine potjes en bakjes. Zijn je plantjes groot genoeg, kun je ze verpotten naar buiten!
  • Hou een agenda bij waar je alle belangrijke momenten in plant.
  • Veel plezier! Laat me weten hoe het smaakt!

Een reactie plaatsen

%d bloggers liken dit: